Reklama

Marmolada z mandarynek

2016-12-07 11:09

Opracowanie: Jolanta Marszałek
Niedziela Ogólnopolska 50/2016, str. 58

al62/pl.fotolia.com

Marmolada z mandarynek to nasza propozycja. Podczas smażenia roztacza się wspaniały aromat. Nie trzeba dodawać, że u nas właśnie w grudniu mandarynki są najsłodsze.

Składniki:

• 1 kg mandarynek

• 50 dag cukru

• 1 szklanka wody

Reklama

• sok z 1 cytryny

Wykonanie:

Mandarynki dokładnie wyszorować, obrać ze skórki. Usunąć białe błonki i pestki. Połowę skórek sparzyć wrzątkiem, ostudzić i usunąć białe części, pokroić w cienkie paseczki. Obrane mandarynki, skórki, cukier i sok z cytryny przełożyć do rondla, zalać wodą. Rondel postawić na średni ogień, mieszając, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, a potem zmniejszyć temperaturę i gotować na wolnym ogniu minimum 1,5 godz., od czasu do czasu mieszając. Na koniec zmiksować. Marmolada jest gotowa, kiedy tężeje jej odrobina wylana na talerzyk. Jeśli konsystencja nie zmienia się, trzeba gotować dalej. Gotową marmoladę zdjąć z ognia. Przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików (z podanej porcji wychodzi ok. 4 małych słoików).

Wybrane dla Ciebie

Reklama

Najpopularniejsze