Reklama

Pyzy grzybowe

2017-03-22 09:37

Opracowanie: Jolanta Marszałek
Niedziela Ogólnopolska 13/2017, str. 58

Graziako

Pyzy z pieczarkami to pyszna potrawa na obiad lub kolację. Posmakują każdemu koneserowi dobrej kuchni. Można je też przygotować z mięsem mielonym, my proponujemy postną wersję.

Składniki:

• 50 dag ziemniaków

• 20 dag mąki ziemniaczanej

• 1 łyżka oliwy

Reklama

• 1 jajko

Farsz:

• 20 dag pieczarek

• 1 cebulka

• 2 łyżki masła

• sól

• pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować, zemleć w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Do masy dodać jajko, oliwę i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wyrobić ciasto. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki. Całość poddusić i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy ziemniaczanej uformować wałek, następnie pokroić go na większe kawałki. Każdy z nich rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć farsz i dokładnie zlepić, nadać kulisty kształt. Pyzy wrzucać partiami do osolonej wrzącej wody i gotować do wypłynięcia. Podawać polane masłem lub z sosem pieczarkowym.

Wykonanie: Graziako

Tagi:
przepisy kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Reklama

Najpopularniejsze

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Rozumiem