Falafele – potrawa arabska

Opracowanie: Jolanta Marszałek

2017-07-05 09:47

Wakacje to czas podróży – również tych kulinarnych. A jeśli z jakiegoś powodu nie możemy wybrać się w podróż, we własnej kuchni możemy przyrządzić specjał choćby rodem z Bliskiego Wschodu. Przepis poleca ks. Paweł Rozpiątkowski.

Polub nas na Facebooku!

Składniki:

• 200 g ciecierzycy

• mała cebula

• 2 ząbki czosnku

• 2 łyżki mąki pszennej (lub z ciecierzycy)

• natka pietruszki

• kmin rzymski (mielony)

• kolendra

• sok z cytryny

• sól

Wykonanie:

Ciecierzycę namoczyć (12 godzin), odcedzić. Wrzucić do wysokiego naczynia, dodać pozostałe składniki i zblendować na aksamitną masę. Wstawić do lodówki i schłodzić. Po tym czasie formować kulki i smażyć na oleju na złoty kolor. Można podawać z jogurtem lub śmietaną.

Wykonanie: Graziako

Niedziela Ogólnopolska 28/2017 , str. 58

Działy: Z zakonnej kuchni