Reklama

Bigos z kabaczka i papryki

2017-08-16 10:23

Opracowanie: Jolanta Marszałek
Niedziela Ogólnopolska 34/2017, str. 58

Graziako

Bigos z kabaczka i papryki to pyszne, letnie danie. Łatwe w przygotowaniu, pełne warzyw, z minimalną ilością tłuszczu – świetnie sprawdzi się np. na kolację.

Składniki:

• duży kabaczek (ok. 1,5 kg)

• 4 duże strąki papryki

• 1 duża cebula

Reklama

• 30 dag wędliny (okrawki szynki, kiełbasa, boczek wędzony)

• 0,5 kg pomidorów lub 3 łyżki pasty pomidorowej

• przyprawy: sól, pieprz, papryka w proszku

Wykonanie:

Kabaczek obrać, usunąć środek, pokroić w kostkę (2-3 cm). Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórę, pokroić w ćwiartki. Kabaczek, paprykę i pomidory podlać wodą i dusić. Na tłuszczu podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, a gdy się zeszkli, dodać pokrojoną w kostkę wędlinę, przesmażyć i dodać do warzyw. Podlać niewielką ilością wody (jeśli trzeba) i dusić razem do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku.

Wykonanie: Graziako

Tagi:
przepisy jedzenie

Wybrane dla Ciebie

Reklama

Najpopularniejsze

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Rozumiem