Reklama

Tarta ze śliwkami i kruszonką

2017-09-06 12:16

Opracowanie: Jolanta Marszałek
Niedziela Ogólnopolska 37/2017, str. 58

Graziako

Sezon na śliwki trwa w najlepsze, więc proponujemy szybkie i lekkie ciasto, czyli tartę z tymi owocami.

Składniki:

• 20 dag mąki

• 10 dag masła

• 1 jajko

Reklama

• 2 łyżki cukru pudru

• cukier wanilinowy

• szczypta soli

• 50 dag śliwek

• cynamon w proszku

Kruszonka:

• 1 szklanki brązowego cukru

• 3 szklanki mąki pszennej

• 1 kostki masła

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę i schłodzić w lodówce. Rozwałkować, przenieść do okrągłej formy, wykleić spód i boki. Nakłuć widelcem. Śliwki wypestkować, podzielić na ćwiartki.

Ułożyć na cieście, posypać cynamonem. Z podanych składników zagnieść kruszonkę, posypać wierzch.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min w temp. 175oC.

Wykonanie: Graziako

Tagi:
jedzenie

Wybrane dla Ciebie

Reklama

Najpopularniejsze

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Rozumiem