Tarta ze śliwkami i kruszonką

Opracowanie: Jolanta Marszałek

2017-09-06 12:16

Sezon na śliwki trwa w najlepsze, więc proponujemy szybkie i lekkie ciasto, czyli tartę z tymi owocami.

Polub nas na Facebooku!

Składniki:

• 20 dag mąki

• 10 dag masła

• 1 jajko

• 2 łyżki cukru pudru

• cukier wanilinowy

• szczypta soli

• 50 dag śliwek

• cynamon w proszku

Kruszonka:

• 1 szklanki brązowego cukru

• 3 szklanki mąki pszennej

• 1 kostki masła

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę i schłodzić w lodówce. Rozwałkować, przenieść do okrągłej formy, wykleić spód i boki. Nakłuć widelcem. Śliwki wypestkować, podzielić na ćwiartki.

Ułożyć na cieście, posypać cynamonem. Z podanych składników zagnieść kruszonkę, posypać wierzch.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min w temp. 175oC.

Wykonanie: Graziako

Niedziela Ogólnopolska 37/2017 , str. 58

Działy: Z zakonnej kuchni