Gęś świętomarcińska w pszczyńskim stylu

Jolanta Marszałek

2017-10-31 11:27

Polub nas na Facebooku!

Od kilku lat ruch Slow Food Polska, promujący zdrową rodzimą żywność, zaprasza do akcji „Gęsina na św. Marcina”. Biorą w niej udział znakomici kucharze i restauracje, które z okazji Święta Niepodległości przygotowują dla swoich gości choćby 3 potrawy z gęsiny.

Wybraliśmy jeden z przepisów Damiana Lazara z Pszczyny i zachęcamy Czytelników, aby przygotowali gęsinę na swoje stoły.

Składniki:

• gęś owsiana (ok. 3 kg)

• 1 kg jabłek

• 30 dag suszonych śliwek

• sól morska

• pieprz

• majeranek

• kilka ząbków czosnku

• liść laurowy

• ziele angielskie

• 200 ml wytrawnego czerwonego wina

• kieliszek koniaku

Wykonanie:

Sprawioną gęś marynujemy przez 24 godziny w chłodnym miejscu. W tym celu nacieramy gęś solą morską, dobrze wcierając ją z góry i od środka. Pozostałymi przyprawami nacieramy mięso, a końcu potłuczonym liściem laurowym i zielem angielskim. Polewamy winem i kieliszkiem koniaku.

Z jabłek i śliwek przygotowujemy farsz – jabłka obieramy, kroimy w ósemki i mieszamy z pokrojonymi w połówki suszonymi śliwkami. Nadziewamy mięso i wiążemy nicią lub spinamy wykałaczkami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 3 godzin w temp 170 C.

Opracowanie: Jolanta Marszałek

Niedziela Ogólnopolska 45/2017 , str. 58

Działy: Mięsa