Sernik z brzoskwiniami

2017-12-06 11:51

Polub nas na Facebooku!

Składniki:

Ciasto:

• 3 szklanki mąki krupczatki

• 1 kostka margaryny

• 3 łyżki cukru

• 5 żółtek

• 3 łyżeczki proszku do pieczenia

• 50 dag mielonego sera

• 1 jajko

• 1 budyń śmietankowy bez cukru

• 1/2 szklanki cukru pudru

• 1/2 kostki masła

Dodatkowo:

• 1 puszka brzoskwiń

• 5 białek

• 1 szklanka cukru

Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i wyrobić. 3 ciasta rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanny, a resztę schłodzić w lodówce. Przygotować masę: jajko ubić z cukrem pudrem, dodać ser, budyń i masło, dokładnie zmiksować. Masę serową wylać na ciasto. Na niej ułożyć pokrojone brzoskwinie, a na tym – pianę ubitą z białek z cukrem. Na wierzch zetrzeć schłodzone ciasto. Piec w temp. do 180oC przez ok. 30-40 min.

Niedziela Ogólnopolska 50/2017 , str. XIV

Działy: Ciasta i desery