Reklama

Ciasto z nutellą

2017-12-06 11:51


Niedziela Ogólnopolska 50/2017, str. XV

©beats/fotolia.com

Składniki:

Biszkopt:

• 5 jajek

• 5 łyżek cukru

• 2/3 szklanki mąki tortowej

Reklama

• 1/3 szklanki kakao

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• szczypta soli

Masa czekoladowa:

• 250 g suszonych śliwek bez pestek

• 100 ml alkoholu, np. wódki

• 200 g masła w temp. pokojowej

• 250 g nutelli

Poncz:

• 1/3 szklanki wywaru z kawy

• 1 łyżka alkoholu

Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka zmiksować ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, aż masa stanie się gęsta i lśniącą. Dodawać po jednym żółtku, miksując na niskich obrotach. Dodać suche składniki i delikatnie połączyć, aby piana jak najmniej opadła. Formę o wymiarach 30×22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec w temp. 170oC przez ok. 30-35 min. Zostawić do wystudzenia. Śliwki (najlepiej kalifornijskie) ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody z cukrem (2 łyżki), odsączyć i pokroić w paski. Zalać alkoholem i zostawić na całą noc. Masło chwilę miksować, następnie stopniowo dodawać nutellę. Na koniec dodać alkohol, w którym się moczyły śliwki, i wymieszać. Biszkopt nasączyć ponczem i wyłożyć na niego masę czekoladową, wyrównać. Na wierzch ułożyć pokrojone śliwki. Oprószyć kakao.

Wybrane dla Ciebie

Reklama

Najpopularniejsze