Reklama

Piernik marchwiowy

2017-12-13 11:06

Opracowanie: Jolanta Marszałek
Niedziela Ogólnopolska 51/2017, str. 58

Graziako
Piernik marchwiowy

Piernik to obowiązkowe ciasto na święta Bożego Narodzenia. Proponujemy szybki piernik, który nie musi leżakować. Jest smaczny, aromatyczny, a przez użycie marchewki – także wilgotny.

Składniki:

• 3 szklanki mąki

• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

• 5 dag cukru na karmel

Reklama

• 1 szklanki wody

• 50 dag marchwi

• 4 jajka

• 1 kostki margaryny

• 1 szklanka cukru

• 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

• garść bakalii

• olejek pomarańczowy

Wykonanie:

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przygotować karmel – 5 dag cukru zrumienić na patelni, dodać 1 szklanki wrzącej wody, zagotować i ostudzić. Marchew utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Margarynę utrzeć i nie przerywając ucierania, dodawać po jednym żółtku, szklankę cukru, połowę mąki, marchew, przyprawę do piernika i aromat. Na końcu dodać posiekane bakalie oprószone mąką, pozostałą mąkę i pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą długiej, wąskiej foremki i piec w gorącym piekarniku w temp. 200oC przez ok. 1 godz.

Wybrane dla Ciebie

Reklama

Najpopularniejsze