Reklama

Kurczak a la kalmary

2018-04-04 10:33

Opracowanie: Jolanta Marszałek
Niedziela Ogólnopolska 14/2018, str. 58

Graziako

Pierś z kurczaka w kokosie to danie proste, bardzo lubiane przez dzieci i młodzież. Wiórki nadają potrawie specyficzny smak. Mięso wychodzi w różnych ciekawych kształtach.

SKŁADNIKI:

• 2 filety z kurczaka

• 2 jajka

Reklama

• 5 łyżek mąki

• 3 łyżki wiórków kokosowych

• woda

• przyprawy: sól, pieprz, vegeta

WYKONANIE:

Filety pokroić w paski o wymiarach 1,5 cm x 10 cm. Mięsa nie doprawiać. Z pozostałych składników zrobić gęste ciasto. Paski kurczaka maczać w cieście, tak aby były oblepione ze wszystkich stron i aby ciasto nie spływało. Tak przygotowane mięso smażyć na głębokim tłuszczu (jak pączki). Po usmażeniu na złoty kolor wyjmować na ręcznik papierowy. Podawać od razu z ryżem i surówkami.

Tagi:
przepisy

Wybrane dla Ciebie

Reklama

Najpopularniejsze

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Rozumiem