Reklama

Polędwiczki z groszkiem

2018-05-16 11:23

Opracowanie: Jolanta Marszałek
Niedziela Ogólnopolska 20/2018, str. 58

Graziako

Przepis idealny na świąteczny obiad. Polędwiczki można podawać z młodymi ziemniakami lub z ryżem ugotowanym na sypko.

SKŁADNIKI:

• 2 polędwiczki wieprzowe

• 100g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)

Reklama

• 2 ząbki czosnku

• sok z 1 cytryny

• 3 łyżki oliwy z oliwek

• przyprawy: sól, pieprz

• 1 szklanki bulionu

WYKONANIE:

Do oliwy dodać sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. Posmarować mięso i zostawić na 3 godziny. Następnie ponacinać polędwiczki wzdłuż tak, aby zrobić kieszonki i włożyć w nie groszek. Spiąć wykałaczkami i na głębokiej patelni dusić ok. 20 min, podlewając bulionem.

Wybrane dla Ciebie

Reklama

Najpopularniejsze