Reklama

Polędwiczki z groszkiem

2018-05-16 11:23

Opracowanie: Jolanta Marszałek
Niedziela Ogólnopolska 20/2018, str. 58

Graziako

Przepis idealny na świąteczny obiad. Polędwiczki można podawać z młodymi ziemniakami lub z ryżem ugotowanym na sypko.

SKŁADNIKI:

• 2 polędwiczki wieprzowe

• 100g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)

Reklama

• 2 ząbki czosnku

• sok z 1 cytryny

• 3 łyżki oliwy z oliwek

• przyprawy: sól, pieprz

• 1 szklanki bulionu

WYKONANIE:

Do oliwy dodać sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. Posmarować mięso i zostawić na 3 godziny. Następnie ponacinać polędwiczki wzdłuż tak, aby zrobić kieszonki i włożyć w nie groszek. Spiąć wykałaczkami i na głębokiej patelni dusić ok. 20 min, podlewając bulionem.

Wybrane dla Ciebie

Reklama

Najpopularniejsze

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Rozumiem