Reklama

Bezowa chmurka

2018-08-08 10:15

Opracowanie: Jolanta Marszałek
Niedziela Ogólnopolska 32/2018, str. 58

Graziako/Niedziela

Lekkie ciasto na wakacyjne dni. Brzoskwinie można zastąpić innymi sezonowymi owocami, np. świeżymi malinami. Przepis nadesłała p. Anna ze Szczytnej (diecezja świdnicka).

Ciasto:
• 100 g masła
• 300 g cukru
• 4 jajka (białka i żółtka osobno)
• 125 g mąki
• 1 łyżeczki proszku do pieczenia
• 100g płatków migdałowych

Krem śmietanowy:
• 1 l śmietany kremówki
• 3 śmietan-fixy
• 1 cukier wanilinowy

Reklama

Ponadto:
• 1 puszka brzoskwiń

Wykonanie:
Masło i 100 g cukru utrzeć, dodać żółtka, na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie równe części i umieścić w dwóch blaszkach tej samej wielkości.
Białka ubić z 200 g cukru. Masę z białek wyłożyć na placki i posypać płatkami migdałów. Piec w temp. 170 oC przez ok. 30 min (aż się zrumienią). Przestudzić.
Na jeden placek wyłożyć pokrojone owoce i śmietanę wcześniej ubitą ze śmietan-fixami i cukrem wanilinowym. Przykryć drugim plackiem.

Tagi:
jedzenie

Wybrane dla Ciebie

Reklama

Najpopularniejsze

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Rozumiem