Reklama

Cukinia w panierce

2018-08-14 11:02

Opracowanie: Jolanta Marszałek
Niedziela Ogólnopolska 33/2018, str. 58

Graziako

Cukinia to świetne warzywo na każdą okazję, choć u nas wciąż zbyt mało popularne. Można ją piec, smażyć, zapiekać i nadziewać. My proponujemy bardzo prosty sposób na pyszne danie.

Składniki:
• 2 duże cukinie lub 2 bakłażany
• 2 łyżki mąki
• 2 jajka
• 2-3 łyżki bułki tartej
• olej lub oliwa do smażenia
• sól

Wykonanie:
Umyte cukinie pokroić w skośne plastry o grubości ok. 1 cm – końce należy odrzucić. Jeśli potrawę przygotowujemy z bakłażanów, po usunięciu szypułki trzeba pokroić je w plastry tej samej grubości, następnie oprószyć solą i na 15 min zostawić na sicie, po czym przełożyć na papierowy ręcznik i dokładnie wysuszyć. Warzywa panierować w mące, rozkłóconych jajkach, i tartej bułce.
Smażyć na mocno rozgrzanym oleju na jasnozłoty kolor ok. 2 min z każdej strony. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Tagi:
przepisy

Wybrane dla Ciebie

Reklama

Najpopularniejsze

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Rozumiem