Reklama

Ziemniaki z grilla

2018-08-28 12:05


Niedziela Ogólnopolska 35/2018, str. 58

Graziako

Grillowane ziemniaki to rewelacyjny dodatek do wszystkich mięs z grilla, a także świetne danie dla wegetarian. Przepis na te wyjątkowe ziemniaki pochodzi od p. Anny ze Szczytnej (diecezja świdnicka).

Składniki:

• 10 niedużych (w miarę możliwości jednakowych) ziemniaków

• 5 dag masła

• 5 dag margaryny

Reklama

• 5 ząbków czosnku

• łyżeczka suszonego tymianku

• łyżeczka ziół prowansalskich

• łyżeczka soli

Wykonanie:

Masło wymieszać z margaryną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, skruszone zioła i sól.

Wszystko wymieszać w miseczce.

Ziemniaki obrać, przekroić na połówki.

Łyżeczką wydrążyć w środku każdej otwór i wypełnić go przygotowana masą.

Połówki ziemniaka złożyć.

Każdego ziemniaka osobno zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia i ułożyć na grillu. Na średnim ogniu piec ok. 1 godziny, co jakiś czas obracając.

Opracowanie: Jolanta Marszałek

Tagi:
kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Reklama

Najpopularniejsze

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Rozumiem