Domowy sos tatarski na bazie sosu majonezowego z drobno posiekanymi pikantnymi grzybkami i ogórkami podkreśli smak każdego dania. Jest świetny do wędlin, pasztetów, jajek, ryb i kanapek.
SKŁADNIKI: • 10 dag marynowanych pieczarek
• 10 dag ogórków konserwowych
• 1 cebuli
• 1 jajko
• 1 łyżeczka kaparów
• 2 łyżki majonezu
• 1 łyżka musztardy
• sok z cytryny
• przyprawy: sól, pieprz
WYKONANIE: Pieczarki, ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać drobno pokrojone jajko (ugotowane wcześniej na twardo) i kapary. Wymieszać z musztardą i majonezem. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Papież do młodych: to wy twórzcie przyszłość, razem z Bogiem
2024-04-19 16:20
Krzysztof Bronk/KAI
PAP/ETTORE FERRARI
Papież Franciszek
To od was zależy przyszłość i wy macią ją tworzyć. Nie możecie być biernymi widzami - mówił papież na audiencji dla uczniów „szkół pokoju”. Przyznał, że istnieje pokusa, by nie myśleć o jutrze, lecz skupić się wyłącznie na teraźniejszości, a troskę o przyszłość delegować na instytucje lub polityków. Dziś jednak, bardziej niż kiedykolwiek dotąd, potrzeba właśnie brania odpowiedzialności za przyszłość. Potrzebujemy odwagi i kreatywności zbiorowego marzenia - mówił Franciszek.
Jasna Góra: Wystawa unikatowych pamiątek związanych z bitwami pod Mokrą i o Monte Cassino
2024-04-19 18:33
BP @JasnaGóraNews/KAI
BPJG
Unikatowe dokumenty jak np. listy oficera 12 Pułku Ułanów Podolskich z Kozielska czy oryginalną kurtkę mundurową typu battle-dress z kampanii włoskiej, a także prezentowane po raz pierwszy, pochodzące z jasnogórskich zbiorów, szczątki bombowca Vickers Wellington Dywizjonu 305 można zobaczyć na wystawie „Od Mokrej do Monte Cassino - szlakiem 12 Pułku Ułanów Podolskich”. Na wernisażu obecny był syn rotmistrza Antoniego Kropielnickiego uczestnika bitwy pod Mokrą. Ekspozycja znajduje się w pawilonie wystaw czasowych w Bastionie św. Rocha na Jasnej Górze.