Reklama

Kompot z dyni na zimę

2018-10-03 08:01

Opracowanie: Jolanta Marszałek
Niedziela Ogólnopolska 40/2018, str. 58

Graziako

Kompot z dyni jest u nas wciąż mało popularny, a szkoda, bo jest zdrowy i delikatny w smaku. Przypadnie do gustu wszystkim.

SKŁADNIKI:

• dynia (ok. 3,5-4 kg)

• kwasek cytrynowy (ok. 1 łyżeczki na 1 kg dyni)

Reklama

• 5 goździków

• kawałek kory cynamonu

• cukier do smaku (ok. 50-75 dag)

WYKONANIE:
Dynię obrać ze skóry i pozbawić miąższu z pestkami. Pokroić w kostkę 1,5 cm x 1,5 cm. Włożyć do dużego garnka. Zalać zimną wodą, aby dynia była przykryta. Dodać kwasek cytrynowy, cynamon i goździki (w całości), zagotować. Gotować, aż dynia będzie miękka, ale nie rozgotowana. Dodać cukier i rozmieszać, aby się rozpuścił.
Gorący kompot przelać do słoików i pasteryzować 10 min.

Tagi:
kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Reklama

Najpopularniejsze

Temat numeru 51/2018

Bóg się rodzi

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Rozumiem