Reklama

Ziemniaki nadziewane jajami

2018-10-31 08:28

Opracowanie: Jolanta Marszałek
Niedziela Ogólnopolska 44/2018, str. 58

Graziako/Niedziela

Ziemniaki dają mnóstwo możliwości kulinarnych. Można je przygotowywać na wiele sposobów. Zamiast jajka sadzonego proponujemy je zrobić razem z ziemniakami.

SKŁADNIKI:
• 4 duże surowe ziemniaki
• 4 łyżki masła
• 1 łyżeczki pieprzu
• 1 łyżeczki ulubionych ziół
• 8 jaj
• sól
• szczypiorek lub natka pietruszki

WYKONANIE:
Ziemniaki (gładkie i jednakowej wielkości) umyć, ugotować w łupinach na półmiękko. Nieobrane przekroić wzdłuż na pół. Każdą część wydrążyć łyżeczką na głębokość 1 cm. Do powstałego wgłębienia dodać 1 łyżki masła, posypać pieprzem, ziołami, wbić jajko, posolić.
Ziemniaki ułożyć w płaskim naczyniu, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec ok. 10 min (nie przykrywać). Po wyjęciu posypać szczypiorkiem lub pietruszką.

Wybrane dla Ciebie

Reklama

Najpopularniejsze

Temat numeru 46/2018

Biało-Czerwona

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Rozumiem