Chlebak św. Franciszka jest autentyczny

sal (KAI Rzym) / Folloni di Montella / KAI

2017-09-25 17:24

Chlebak, którego fragmenty przechowywane są od siedmiu stuleci w klasztorze franciszkanów w miejscowości Folloni di Montella koło Avellino w Kampanii, faktycznie należał do Biedaczyny z Asyżu. Ustalili to naukowcy włoscy, pracujący pod kierunkiem Duńczyka Kaare Lund Rasmussena.

Św. Franciszek z Asyżu

Polub nas na Facebooku!

Według legendy chlebak, wysłany w cudowny sposób przez nie ruszającego się z miejsca świętego Franciszka, miał się pojawić na progu klasztoru zimą 1224 roku.

Analizy przeprowadzone z użyciem m.in. promieniotwórczego izotopu węgla 14, wykazały, że tkanina, z której uszyty był worek na chleb, pochodzi z lat 1220-1295, a badania chemiczne – że rzeczywiście przechowywano w nim chleb, którego cząsteczki w niewyjaśniony sposób zachowały się na włóknach tkaniny.

Działy: Włochy