Reklama

Porady

Z Bożej apteki

Używaj ziół trawiennych

Adobe Stock

W naszej domowej kuchni jest wiele przypraw. Warto więc poznać ich zastosowanie, aby cieszyć się dobrym zdrowiem.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Propagatorką stosowania ziół trawiennych była Jadwiga Gorzelniaska ze Szczecina. Uważała, że „najbardziej charakterystycznymi zaletami większości przypraw jest działanie przeciwbólowe, rozkurczowe, moczopędne, wzmacniające akcję serca i układ nerwowy, mlekopędne, rozwalniające lub przeciwbiegunkowe oraz poprawiające pamięć. Nawet gronkowiec, salmonella i paciorkowce czują się zagrożone ich działaniem bakteriobójczym. Przyprawy ponadto znoszą bóle: głowy, serca, przewodu pokarmowego, usuwają wzdęcia, zgagę, uczucie sytości, ciężkości, pomagają w zasypianiu. (...) Właściwości przypraw pomocne są również w kruszeniu kamieni nerkowych, żółciowych oraz usuwaniu złogów reumatycznych. (...) Osobom, które zechcą powiększyć rzesze zdrowych i zadowolonych, proponuję przed jedzeniem 1 łyżeczki przyprawy dokładnie przeżuć i popić chłodnym płynem. Po jedzeniu ponownie zażyć jedno z ziół trawiennych, kierując się smakiem i zapachem. (...) Przyprawę można dodatkowo wsypać do jedzenia już na talerzu lub posypać nią kanapkę, a nawet jabłko” *.

Korzystne działania niektórych z ziół:

Bazylia. Spożywana w potrawach lub jako napar ma działanie uspokajające, pobudza działanie soku żołądkowego, reguluje i przyśpiesza trawienie, zapobiega wzdęciom.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Cząber. Poprawia trawienie białek, dlatego warto używać go do potraw z jaj, a także do dań z zawartością fasoli, grochu, soczewicy.

Jagody jałowca. Pozyskuje się je późną jesienią po przymrozkach, kiedy są lekko fioletowe. Kurację jagodami jałowca zalecał ks. Sebastian Kneipp. Twierdził, że „jałowiec czyści i wzmacnia żołądek i kiszki. Codzienne [zjadanie] ziarenek jałowca poprawia szybko żołądek. Zacząć od 4 ziarenek. Codziennie jedno więcej, aż do 15; potem na dół podobnież” (S. Kneipp, Tak żyć potrzeba). Takiej kuracji nie powinni stosować m.in. chorzy na zapalenie nerek i jelit oraz na marskość wątroby a także kobiety w ciąży.

Reklama

Kminek. Stosowany jest podczas problemów z wątrobą i układem trawiennym. Są świadectwa, że długie zażywanie kminku pomogło w zaburzeniach trawiennych, we wzdęciach, w ciężkim stanie wątroby, polepszyło pracę żołądka i dwunastnicy. Zaleca się pić napar z kminku małymi porcjami w ciągu dnia.

Kolendra. Działa rozkurczowo, ułatwia wydalanie gazów, pobudza wydzielanie soku żołądkowego.

Majeranek. To lek, który ratuje wątrobę i usuwa jej obrzęk. Dlatego warto zażywać to zioło przed posiłkiem i po nim oraz wypijać napar na pół godziny przed śniadaniem i po kolacji. Wskazany jest przy kolce, skurczach brzucha, w dolegliwościach układu oddechowego, np. astmie.

Oregano. Nie tylko poprawia smak potraw, ale także ma właściwości lecznicze. Likwiduje wzdęcia i nadmiar gazów w jelitach, pomaga przy bólach żołądkowych, zwalcza zgagę oraz niestrawność. Wykorzystywane jest przy infekcji górnych dróg oddechowych i układu moczowego.

Rozmaryn. To przyprawa często stosowana w kuchni. Wykorzystywane są zarówno suche, jak i zielone części tej rośliny. Pomaga przy niestrawności i przeziębieniu. Poprawia pamięć i koncentrację.

Tymianek. Ziele tymianku ma działanie bakteriobójcze i wykrztuśne. Zapobiega zatrzymywaniu soków trawiennych żółci w woreczku żółciowym.

* (J. Gorzelniaska, Zioła trawienne jako niekonwencjonalne leki szybkiego działania, [w]: Wiadomości Zielarskie, nr 7/8 2001)

Podziel się:

Oceń:

+1 0
2022-10-25 14:10

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Owoce tarniny

Śliwa tarnina

Adobe Stock

Śliwa tarnina

Śliwa tarnina to ciernisty krzew, który rośnie na polach, łąkach i na skraju lasu. Jesienią jest oblepiony owocami w kolorze granatowym.

Więcej ...

Św. Marek, Ewangelista

Św. Marek (A. Mirys, Tyczyn, XVIII wiek)

Arkadiusz Bednarczyk

Św. Marek (A. Mirys, Tyczyn, XVIII wiek)

Więcej ...

List pasterski z okazji jubileuszu diecezji lubuskiej

2024-04-25 16:00
bp Tadeusz Lityński

Karolina Krasowska

bp Tadeusz Lityński

Bp Tadeusz Lityński skierował do diecezjan list pasterski z okazji jubileuszu 900-lecia utworzenia diecezji lubuskiej.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Oprócz apostołów, Bóg powołuje także innych uczniów...

Wiara

Oprócz apostołów, Bóg powołuje także innych uczniów...

Współpracownik Apostołów

Święci i błogosławieni

Współpracownik Apostołów

Znamy datę prawnego objęcia urzędu biskupa...

Niedziela Sosnowiecka

Znamy datę prawnego objęcia urzędu biskupa...

W siedzibie MEN przedstawiono szokujący ranking szkół...

Wiadomości

W siedzibie MEN przedstawiono szokujący ranking szkół...

Maryjo ratuj! Ogólnopolskie spotkanie Wojowników Maryi w...

Kościół

Maryjo ratuj! Ogólnopolskie spotkanie Wojowników Maryi w...

Krewna św. Maksymiliana Kolbego: w moim życiu dzieją...

Wiara

Krewna św. Maksymiliana Kolbego: w moim życiu dzieją...

Popatrzcie, jaką miłością obdarzył nas Ojciec

Kościół

Popatrzcie, jaką miłością obdarzył nas Ojciec

Bp Andrzej Przybylski: Jezus jest Pasterzem, nie...

Wiara

Bp Andrzej Przybylski: Jezus jest Pasterzem, nie...

Sosnowiec: bp Artur Ważny – nowym biskupem sosnowieckim

Kościół

Sosnowiec: bp Artur Ważny – nowym biskupem sosnowieckim