Przepis na 1 porcję
1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej (może być z
poprzedniego dnia), 1 żółtko, 10 dag białego sera, 1 łyżeczka cukru,
szczypta soli, olej do smażenia, mąka krupczatka, roztrzepane białko
i tarta bułka do panierowania.
Kaszę, ser i żółtko rozbijamy w malakserze na jednolitą
masę (można kaszę i ser przepuścić przez maszynkę), dodajemy sól
i cukier, formujemy dwa zgrabne kotleciki, obsypujemy delikatnie
mąką, panierujemy w białku i tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym
tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Gorące placuszki podajemy z dodatkami,
np.: polane kwaśną śmietaną i posypane zieleniną; polane sosem owocowym
z dodatkiem dżemu lub domowych konfitur; posypane cukrem pudrem.
Wraz z kubkiem kefiru - znakomite, lekko strawne i pełnowartościowe
danie obiadowe.
Pomóż w rozwoju naszego portalu