Nie ma u nas zwyczaju wykorzystywania skórek z owoców cytrusowych,
wielka szkoda. Skórki zdjęte z cytryn czy pomarańczy mają bardzo
szerokie zastosowanie, i to w każdym gospodarstwie domowym. Smażona
w cukrze skórka z pomarańczy jest niezastąpionym dodatkiem do ciast
drożdżowych i wykwintnych, np. wielkanocnych mazurków. Otarta skórka
z cytryny, przesypana miałkim cukrem - to doskonały dodatek do ciast
oraz do przyprawiania owocowych sałatek.
Suche skórki z cytrusów - to znakomity odświeżacz w mieszkaniu
i w szafach. Skórki kładziemy do woreczka z gazy i wieszamy w mieszkaniu,
np. pod żyrandolem, w korytarzu, na wieszaku, na ramiączkach w szafie
lub w skrzyni tapczanu. Ich obecność nie tylko odświeży zapach w
pomieszczeniach i meblach, ale odstraszy nieproszonych gości, np.
pająki.
Zaparzone świeże skórki pomarańczy i cytryn są doskonałym
dodatkiem do wszelkiego rodzaju relaksujących kąpieli.
Świeże skórki cytrusów, umieszczone w woreczku z gazy
i zawieszone w pomieszczeniu, w którym przebywają nałogowi palacze,
szybko i skutecznie odświeżą powietrze.
Pomóż w rozwoju naszego portalu