Ciasto z wiśniami

Opracowanie: Jolanta Marszałek

2017-08-09 10:48

Pysznym, choć pracochłonnym ciastem z wiśniami mogą Państwo zachwycić rodzinę i gości.

Polub nas na Facebooku!

Ciasto:

• 5 żółtek

• 250 g margaryny

• 3 szklanki mąki

• 1 szklanka śmietany

• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka:

• 5 białek

• 1 szklanka cukru

• 1 opakowanie kisielu wiśniowego

• 2 szklanki wydrylowanych wiśni

Krem:

• 4 łyżki cukru

• 0,5 l mleka

• 2 opakowania budyniu śmietankowego

• 1 opakowanie cukru wanilinowego

• 200 g masła

Wykonanie:

Margarynę z mąką i proszkiem do pieczenia posiekać nożem. Dodać śmietanę oraz żółtka. Wyrobić ciasto i odstawić na noc do lodówki. Dwie blaszki (25x35 cm) wysmarować tłuszczem. Ciasto podzielić na cztery części. Dwiema częściami wylepić dwie blaszki. Z białek i cukru ubić pianę, dodać kisiel, wymieszać i wyłożyć na spody ciasta. Na piance ułożyć wiśnie i przykryć pozostałym ciastem. Tak przygotowane 2 placki piec w temp. 170°C ok. 45 min.

Na mleku z cukrem i cukrem wanilinowym ugotować budyń, wystudzić. Masło utrzeć i cały czas ucierając, dodawać po łyżce budyniu. Placki przekładać kremem i układać jeden na drugim. Z wierzchu oprószyć cukrem pudrem.

Wykonanie: Graziako

Niedziela Ogólnopolska 33/2017 , str. 58

Działy: Ciasta i desery