Makaron z sosem paprykowym

Opracowanie: Jolanta Marszałek, Wykonanie: Graziako

2017-11-22 12:44

Polub nas na Facebooku!

Składniki:

• 500 g makaronu

• 500 g papryki czerwonej

• 1 cebula

• 2 ząbki czosnku

• 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki

• 2 łyżki startego parmezanu

• 2 łyżki oliwy

• przyprawy: suszona bazylia, papryka ostra w proszku, sól, pieprz.

Wykonanie:

Paprykę dokładnie oczyścić i pokroić na kawałki. Na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, dodać paprykę. Chwilę smażyć, dodać bazylię, paprykę w proszku, sól i pieprz do smaku. Gdy papryka będzie miękka, całość zmiksować. Do ugotowanego makaronu dodać sos paprykowy i łyżkę parmezanu, wymieszać i doprawić do smaku. Przed podaniem wierzch posypać pozostałym serem oraz natką pietruszki.

Niedziela Ogólnopolska 48/2017 , str. 58

Działy: Z zakonnej kuchni