Reklama

Mazurek makowo-kokosowy z polewą

2018-03-21 09:42

Opracowanie: Jolanta Marszałek
Niedziela Ogólnopolska 12/2018, str. 58

Graziako

W Święta Wielkanocne na naszych stołach królują baby i mazurki. Poniżej przedstawiamy propozycję, jak przyrządzić pyszny mazurek z użyciem białek pozostałych z pieczenia bab, do których wykorzystano żółtka.

Ciasto:

• 10 białek

• 1 szklanka cukru

Reklama

• 1 kostki margaryny

• 1 szklanka mąki pszennej

• 1 szklanka suchego maku

• 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem i stopniowo dodawać rozpuszczoną, ale nie gorącą margarynę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. Wymieszać. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 30-40 min w temp. 160oC.

Masa:

• 2 szklanki mleka

• 1 kostka masła

• 3 łyżki mąki pszennej

• 10 łyżek wiórków kokosowych

• 1 szklanka cukru pudru

• 1 żółtko

Wykonanie:

Do połowy mleka dodać wiórki kokosowe, mąkę i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować i wlać do niego mleko z wiórkami i mąką. Ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkiem, po łyżce dodawać przestudzony budyń.

Upieczone ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć połową masy. Resztę masy wyłożyć na wierzch i rozsmarować. Udekorować bakaliami i polewą czekoladową.

Tagi:
przepisy

Wybrane dla Ciebie

Reklama

Najpopularniejsze