Reklama

Sok z mięty i melisy

2018-07-10 12:29

Opracowanie: Jolanta Marszałek
Niedziela Ogólnopolska 28/2018, str. 58

Graziako

Sok po rozcieńczeniu jest doskonały na upały. Warto też pomyśleć o zimie i przygotować go do domowej spiżarni. Przepis na sok pochodzi od p. Anny ze Szczytnej (diecezja świdnicka).

Składniki:
• ok. 20 gałązek mięty i melisy
• sok z 1 cytryny
• 60 dag cukru

Wykonanie:
Listki mięty i melisy oderwać od łodyg, zalać w garnku gorącą wodą – tak, żeby wszystko było zakryte, doprowadzić do wrzenia. Dodać sok z cytryny. Odstawić pod przykrywką na 24 godziny.
Po tym czasie odcedzić, przelać przez sito i na litr cieczy dodać ok. 60 dag cukru, zagotować. Można dodać jeszcze sok z cytryny według uznania. Gorący sok rozlać do słoiczków.
Pasteryzować 15 min. Wyborny na upały w połączeniu z wodą.

Wybrane dla Ciebie

Reklama

Najpopularniejsze

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Rozumiem