Reklama

Grillowana pierś z kurczaka

2018-08-01 10:29

Opracowanie: Jolanta Marszałek
Niedziela Ogólnopolska 31/2018, str. 58

Graziako

Grillowany kurczak, podobnie jak inne gatunki chudego mięsa, to znacznie zdrowsza alternatywa niż grillowana kiełbasa czy tłusta karkówka. Przepis na wyśmienitego kurczaka pochodzi od p. Anny ze Szczytnej (diecezja świdnicka).

Składniki:
• 50 dag fileta z kurczaka
• 200 ml jogurtu naturalnego
• 2 łyżki soku z cytryny
• 2 ząbki czosnku
• przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka curry w proszku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżeczki tymianku

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niezbyt grube plastry. Składniki marynaty wymieszać. Mięso włożyć do marynaty i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie piec na grillu z obu stron, aż będzie rumiane.

Tagi:
kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Reklama

Najpopularniejsze

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Rozumiem