SKŁADNIKI: 30 dag czerwonej porzeczki
2 białka jaj
10 dag cukru
WYKONANIE: Usuń ogonki i szypułki porzeczek. Owoce umyj i odsącz z wody. Białka ubij na sztywno. Dodaj do nich
cukier i dalej ubijaj. Dodaj porzeczki i ucieraj wszystko na gładką masę. Piankę wyłóż do pucharków. Udekoruj biszkoptami lub suchymi waflami i gałązką porzeczki.
Pojechała pożegnać się z Matką Bożą... wróciła uzdrowiona
"Cuda dzieją się po cichu. O jasnogórskich cudach i łaskach", Anita Czupryn
Magdalena Pijewska/Niedziela
Sierpień 1951 roku na Podlasiu był szczególnie upalny. Kobieta
pracująca w polu co i raz prostowała grzbiet i ocierała
pot z czoła. A tu jeszcze tyle do zrobienia! Jak tu ze
wszystkim zdążyć? W domu troje małych dzieci, czekają
na matkę, na obiad! Nagle chwyciła ją niemożliwa słabość,
przed oczami zrobiło się ciemno. Upadła zemdlona.
Obudziła się w szpitalu w Białymstoku. Lekarz miał posępną
minę. „Gruźlica. Płuca jak sito. Kobieto! Dlaczegoś się
wcześniej nie leczyła?! Tu już nie ma ratunku!” Młoda matka
pogodzona z diagnozą poprosiła męża i swoją mamę,
aby zawieźli ją na Jasną Górę. Jeśli taka wola Boża, trzeba
się pożegnać z Jasnogórską Panią.