Reklama

Śliwki pod kruszonką

2018-08-21 12:26


Niedziela Ogólnopolska 34/2018, str. 58

Graziako

Śliwki zapiekane pod kruszonką to prosty i szybki sposób na przygotowanie ciasta. Do niego kawa, herbata – i podwieczorek gotowy.

Składniki:
• 50 dag śliwek węgierek
• 20 dag mąki
• 10 dag masła
• 10 dag cukru
• 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:
Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić na połówki.
Ułożyć je w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym skórką do dołu.
Mąkę połączyć z cukrem i cynamonem, dodać zimne masło, posiekać i szybko zagnieść. Pokruszonym ciastem posypać śliwki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC.
Piec 30 minut.

Opracowanie: Jolanta Marszałek

Wybrane dla Ciebie

Reklama

Najpopularniejsze

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Rozumiem