Reklama

Zupa ziemniaczana

2019-01-16 11:02

Opracowanie: Jolanta Marszałek
Niedziela Ogólnopolska 3/2019, str. 58

Graziako/Niedziela

Pożywna zupa na zimowe dni

Składniki:
• 75 dag ziemniaków
• 2 cebule
• 10 dag chudego wędzonego boczku
• 2 łyżki masła
• 750 ml rosołu
• 100 ml śmietany
• olej do smażenia
• przyprawy: sól, pieprz, majeranek

Wykonanie:
Ziemniaki obrać. Jeden większy zostawić w całości, resztę pokroić w kostkę. Cebule pokroić w plasterki, boczek w drobną kostkę. W garnku rozgrzać masło, wrzucić boczek i cebulę, przesmażyć. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i lekko poddusić. Zalać wszystko rosołem i przyprawić. Gotować, aż ziemniaki zmiękną. Z pozostawionego ziemniaka usmażyć na oleju cienkie frytki. Zupę doprawić śmietaną, pieprzem i majerankiem. Zmiksować. Przelać do wazy i wrzucić usmażone frytki.

Wybrane dla Ciebie

Reklama

Najpopularniejsze

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Rozumiem