Przepis pochodzi z książki wydanej przez Zgromadzenie Sióstr Najświętszej Rodziny z Nazaretu, zatytułowanej „Z kuchni Siostry Arkadii”.
Czytelnik znajdzie tam ponad 500 wypróbowanych receptur na domowe potrawy.
Bogaty wybór zup i dań z mięs i ryb, surówek i przetworów. Książkę polecamy wszystkim, którzy umieją piec i gotować, a także tym, którzy tej sztuki nie posiadają lub chcą poszerzyć swą wiedzę o sztuce kulinarnej.
Każdą parówkę zawinąć w plaster sera i plaster boczku, spiąć wykałaczką i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Posypać przyprawami i piec 20-30 min w temp. 180°C. Podawać z pieczywem. Można też panierować w jajku i bułce tartej.
Co na obiad? Oto jest pytanie! Z podpowiedzią przychodzą ci, którzy stoją za każdym numerem Niedzieli i z którymi na co dzień mijamy się na naszych redakcyjnych korytarzach. Gwarantujemy, że każdy smakosz znajdzie coś dla siebie.
Irlandia: Pierwsza Pasterka w rzymskokatolickiej katedrze w Dublinie od 500 lat
2025-12-24 13:21
PAP
Adobe Stock
Katedra Najświętszej Marii Panny w Dublinie
Po raz pierwszy od czasu reformacji, czyli pierwszej połowy XVI w., w środę w oficjalnej rzymskokatolickiej katedrze Najświętszej Marii Panny w Dublinie zostanie odprawiona Pasterka, a w następnych dniach nabożeństwa bożonarodzeniowe. Dwustuletnia świątynia do listopada nosiła status katedry pro tempore, czyli tymczasowej.