2 udka indycze
3 łyżki masła
7 goździków
5 ziarenek ziela angielskiego
½ łyżeczki świeżego lub suszonego rozmarynu
sól
pieprz
Wykonanie:
Goździki, ziele angielskie i pieprz zemleć, połączyć z rozmarynem i solą. Natrzeć umyte i osuszone udka z indyka, włożyć do brytfanny i polać stopionym masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piec, co jakiś czas polewając płynem z dna brytfanny. Po 45 min zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze pół godziny, podlewając wodą.
W Wielkim Tygodniu w ponad 100 kościołach odbędzie się noc konfesjonałów
2025-04-14 07:15
PAP
Karol Porwich/Niedziela
W Wielkim Tygodniu w ponad 100 kościołach księża będą spowiadać do północy lub do rana w ramach 15. edycji nocy konfesjonałów. W tym roku przebiega ona pod hasłem "Prawdziwa Wielkanoc zaczyna się w sercu". Akcja ma umożliwić osobom zabieganym przystąpić do sakramentu pokuty i pojednania.
W TV Republika debata kandydatów na prezydenta Polski
2025-04-14 10:32
TV Republika
TV Republika
Po piątkowym maratonie wyborczym w Końskich, gdzie odbyły się dwie debaty wyborcze kandydatów na prezydenta Polski, dziś (poniedziałek 14.04) kolejna debata, tym razem w Telewizji Republika.
„Monarchia polska” – monumentalne dzieło prof. Grzegorza Kucharczyka na Millennium Królestwa Polskiego!
2025-04-14 12:29
mat. prasowy
mat. prasowy
„Nic tak nie wyraża wolności Polski jak monarchia i korona” – pisze znakomity historyk i poczytny autor prof. Grzegorz Kucharczyk w swojej najnowszej książce pt. „Monarchia polska” (wyd. Biały Kruk). Starannie wydana, bogato ilustrowana lektura – pamiątka wielkiego millennium Korony Polskiej, stanowi nieocenione źródło wiedzy, siły i inspiracji dla narodu polskiego, by w czasach wszechogarniającego zamętu odnaleźć determinację, wzmocnić ducha walki i przypomnieć nam o tym, co najcenniejsze.