Przygotowanie ciasta drożdżowego wymaga już pewnych umiejętności, dlatego proponujemy prostszą w przyrządzeniu babkę cytrynową. Przepis pochodzi od zaprzyjaźnionego z naszą Redakcją o. Jana Sochockiego. Więcej przepisów świątecznych w specjalnym dodatku wielkanocnym.
Masło, żółtka i cukier utrzeć na pulchną masę. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciągle ucierając. Zetrzeć skórkę z cytryny. Wycisnąć sok i wraz z utartą skórką dodać do masy. Z białek ubić pianę. Następnie dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki. Piec w temp. 170-180oC ok.1 godziny.
Chrześcijaństwo ma w sobie pedagogikę, której współczesny świat nie znosi. To pedagogika wymagająca, niewygodna i pozbawiona złudzeń, że prawda zawsze spotka się z aplauzem. Kościół wie o tym od dwóch tysięcy lat - dlatego dzień po świętowaniu narodzin Jezusa każe nam spojrzeć nie na kolejną scenę czułości, lecz na męczeństwo. Jakby chciał powiedzieć: zanim na dobre rozsiądziesz się w cieple betlejemskiej stajenki, spójrz na to, dokąd naprawdę prowadzi wierność Temu, który się narodził.