Składniki:
2 duże jajka
szczypta soli
1 łyżka zimnej wody
½ pomidora
1 łyżka masła
szczypta czerwonej papryki w proszku
kilka kosteczek sera feta (lub tarty ser, np. żółty cheddar)
świeżo zmielony czarny pieprz
bazylia
Wykonanie:
Do miski wbić jajka, dodać sól i wodę, roztrzepać na jednolitą masę. Pomidora sparzyć i po zdjęciu skórki pokroić na ćwiartki. Na patelni roztopić pół łyżki masła, wrzucić pomidory. Smażyć przez kilka minut, aż odparują. Dodać resztę masła i masę jajeczną. Postawić na ogniu na kilka sekund, aby spód się ściął. Energicznie poruszać patelnią, aby masa jajeczna szybko się przesuwała. Gdy omlet będzie już prawie ścięty, a wierzch pozostanie jeszcze wilgotny, dodać czerwoną paprykę w proszku i ser feta. Złożyć omlet na pół i przełożyć na talerz. Posypać świeżo zmielonym pieprzem, miętą lub bazylią.
Pomóż w rozwoju naszego portalu