Zioła są elementem charakterystycznym kuchni różnych regionów świata. Co więcej, są takie potrawy, które bez przypraw nie miałyby racji bytu.
Kuchnia naszych północno-wschodnich sąsiadów pachnie majerankiem i kminkiem, np. słynne litewskie pierogi czy nalewki. Niemcy używają dużo gorczycy, owoców jałowca, kminku, gałki muszkatołowej i cebuli.
Francuzi częściej sięgają po estragon, tymianek, liść laurowy. Znane są mieszanki ziół charakterystycznych dla danych regionów, np. zioła prowansalskie czy włoskie oraz curry.
Szałwia jest popularna w kuchni śródziemnomorskiej. Poprawia pracę układu trawiennego, obniża też poziom cukru we krwi.
W czasie Roku Świętego 2025 nie będzie specjalnego wystawienia Całunu Turyńskiego
2024-04-29 14:07
mela/KAI
Graziako
W czasie Roku Świętego nie będzie specjalnego wystawienia Całunu Turyńskiego. Zorganizowane zostaną jednak przy nim specjalne czuwania przeznaczone dla młodzieży. Jubileuszową inicjatywę zapowiedział metropolita Turynu, abp Roberto Repole.
Jasna Góra: zaproszenie na uroczystość Królowej Polski
2024-04-29 12:48
BP @JasnaGóraNews/KAI
Karol Porwich/Niedziela
Na Maryję jako tę, która jest doskonale wolną, bo doskonale kochającą, wolną od grzechu wskazuje o. Samuel Pacholski. Przeor Jasnej Góry zaprasza na uroczystość Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski 3 maja. Podkreśla, że Jasna Góra jest miejscem, które rodzi nas do wiary, daje nadzieję, uczy miłości, a o tym świadczą ścieżki wydeptane przez miliony pielgrzymów. Zachęca, by pozwolić się wprowadzać Maryi w przestrzeń, w której uczymy się ufać Bogu i „wierzymy, że w oparciu o tę ufność nie ma dla nas śmiertelnych zagrożeń, śmiertelnych zagrożeń dla naszej wolności”.
Redaktor naczelny „Niedzieli”: wiara wymaga od nas odwagi
2024-04-29 15:54
Maciej Orman
B.M. Sztajner/Niedziela
– Wiara obejmuje zmianę zachowania, a nie tylko powielanie pobożnych praktyk – powiedział ks. Jarosław Grabowski. Redaktor naczelny Tygodnika Katolickiego „Niedziela” poprowadził 28 kwietnia rozważanie podczas Apelu Jasnogórskiego.