Składniki:
2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
25 dag serka mascarpone
250 ml śmietanki kremowej
25 dag owoców (do wyboru: malin, jagód, borówek amerykańskich)
2 paczki biszkoptów
pół szklanki mleka
kakao
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do kremu dodawać po łyżce mascarpone i miksować, aż dodamy cały serek. Schłodzoną śmietankę wlać do wysokiego naczynia i ubić na sztywno.
Delikatnie wymieszać z masą serową. Owoce umyć i przebrać. Masę serową podzielić na trzy części. Pierwszą rozłożyć równo na dnie szklanej prostokątnej formy.
Połowę biszkoptów po jednym zanurzać na moment w mleku i układać na masie serowej. Na pierwszą warstwę biszkoptów wyłożyć równomiernie drugą część kremu, a na nią – owoce.
Ponownie układać warstwami: drugą połowę biszkoptów – również zanurzanych w mleku – krem i owoce, następnie znów biszkopty i krem.
Przykryć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin. Wierzch oprószyć kakao, udekorować owocami.
Pomóż w rozwoju naszego portalu