Składniki:
2 kg kwaśnych jabłek
1 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 opakowanie galaretki cytrynowej
3 łyżeczki żelatyny
2 paczki okrągłych biszkoptów (dużych)
bita śmietana
polewa czekoladowa
Wykonanie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Przełożyć do garnka, zalać szklanką wody i gotować na małym ogniu, aż owoce się rozpadną. Wsypać cukier i mieszać, dopóki się nie rozpuści, następnie dodać cynamon, wsypać galaretkę oraz żelatynę i starannie wymieszać.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
W tortownicy ułożyć dwie warstwy biszkoptów (jedna na drugiej). Rozłożyć na nich połowę masy jabłkowej. Przykryć kolejną warstwą biszkoptów i wyłożyć resztę jabłek, wyrównać.
Schłodzić. Polać polewą czekoladową, ozdobić bitą śmietaną.
Wykonanie: Graziako