Kiedy szukamy pomysłu na proste i szybkie danie z ugotowanych ziemniaków, które zostaną nam z wczorajszego obiadu, rozwiązaniem będzie przygotowanie pysznych dufinek. Przepis nadesłała p. Maria Błaszczyk z Szarlejki k. Częstochowy.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, jajka, drobniutko pokrojoną szynkę, posiekaną pietruszkę, sól, pieprz i zagnieść ciasto. Uformować małe kuleczki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni w głębokim tłuszczu – tak aby kulki były w nim zanurzone – ok. 5-7 min. Wyjmować na papierowy ręcznik. Podawać z surówką jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs.
Ravioli to w kuchni włoskiej nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub szpinakiem. Proponujemy spolszczoną wersję z pieczarkami. Można je przygotować do barszczu na Wigilię
Przeżył 95 dni na morzu, dziś mówi: "Niech wszyscy wiedzą, że Bóg jest wielki"
2025-03-28 21:31
Red. na podst. aciprensa.com
aciprensa/zrzut ekranu YT
"Chcę, żeby wszyscy wiedzieli, że Bóg jest wielki. Bóg jest piękny. Bóg chce, żebyśmy wszyscy się modlili, mieli miłość w sercach, pomagali sobie nawzajem" – takie jest życzenie Máximo Napa Castro – znanego jako "Gatón" – peruwiańskiego rybaka, który nigdy nie stracił wiary, nawet kiedy utknął na morzu na 95 dni, aż w końcu został uratowany u wybrzeży Ekwadoru.
W panelu głównym „Ten człowiek wie więcej o człowieku niż Freud, Heidegger i Levinas”, jako pierwszy głos zabrał metropolita krakowski, abp prof. Marek Jędraszewski z wystąpieniem „Levinas i Kępiński.