Jedyne w Polsce muzeum poświęcone wypiekowi chleba powstało
w Radzionkowie koło Bytomia. Jak wielkie znaczenie ma ten produkt
w naszej kulturze i historii nie trzeba przypominać. Dobrze się stało,
iż powstał ośrodek, który dokumentuje odchodzące już do lamusa sposoby
produkcji chleba. Imponujące bogactwo ekspozycji uchroni na pewno
wiele piekarskich sprzętów od zapomnienia. Niewątpliwą atrakcją,
jaką oferują organizatorzy, jest samodzielna możliwość wypieku ciasta.
Muzeum jest także jedyną poświęconą piekarstwu i ciastkarstwu placówką
w krajach Europy Wschodniej, podobne można znaleźć jedynie w Niemczech,
Szwajcarii i Francji.
Jak mówi Piotr Mankiewicz, twórca placówki, "muzeum powstało
z szacunku dla historii i z potrzeby serca. Zgromadzone zostały w
nim eksponaty, zbierane przez wiele lat, wszystko, co służyło wykonaniu
chleba i wszystkiego, co o szacunku dla chleba zaświadcza".
Organizatorzy proponują zapoznanie się z ogólnie pojętymi
ciekowostkami z dziedziny piekarstwa i ciastkarstwa. Muzealne zbiory
gromadzone były przez około 10 lat i są to m. in. pocztówki, maszyny
i urządzenia, narzędzia, wyposażenie wnętrz, regały piekarnicze,
dokumenty z okresu XIX i XX wieku oraz archiwalne dokumenty z XVI
i XVII wieku. W muzealnych salach znajduje się również fragment oryginalnej
XIX-wiecznej cukierni, w której nasi przodkowie zaopatrywali się
we wspaniałe smakołyki.
Wśród wielu wspaniałych eksponatów, jakie można obejrzeć
podczas wycieczki, znajdują się m.in. oryginalne piece, w jakich
wiele lat temu wypiekano chleb, którego smak nasze babcie i dziadkowie
wspominają do dzisiaj. Ten niepowtarzalny, wyjątkowy smak uzyskiwany
był przez dawnych piekarzy tylko poprzez ich własną, pilnie strzeżoną
recepturę, którą dziś tradycyjne piekarnie wykorzystują, abyśmy mogli
poczuć, jak wielką wagę przywiązywano do wypieku chleba. Choć ekspozycja
zawiera wiele tradycyjnych, zabytkowych eksponatów, znajdują się
wśród nich także maszyny i urządzenia współcześnie stosowane w piekarstwie
i ciastkarstwie. Wspomniane już "własne wypieki" dokonywane są z
pomocą najnowszych urządzeń stosowanych obecnie. Niemniej jednak
ekspozycja obejmuje przede wszystkim zabytkowe, niespotykane, wspaniałe
maszyny, jakimi posługiwali się nasi przodkowie.
Szczególnie ważnymi gośćmi w muzeum są dzieci. "Od szacunku
dla kromki, naszej strawy powszedniej już tylko krok do szacunki
dla najbliższych, do kraju rodzinnego do otaczającego nas świata"
- przekonuje Mankiewicz. Dla nich też przed gmachem muzeum na obszernym
podwórzu powstało pole z posadzonymi najczęściej występującymi odmianami
zbóż w Polsce. Można to jednak zobaczyć tylko letnią porą. "Zaś zwiedzając
muzeum młodzi ludzie mają niepowtarzalną szansę poznać historię wyrobu
ciasta chlebowego i jego wypieku. Są tu bowiem urządzenia, których
w nowoczesnych zakładach piekarniczych nie sposób zobaczyć. Młodzieży
można przy tej okazji uświadomić, że w przeszłości praca w piekarni
była o wiele cięższa, a przez to wolniejsze tempo pracy i mniejsza
ilość produkcji" - dodaje. Zdaniem Mankiewicza - znajomość tradycyjnych
sposobów wyrobu tego najpopularniejszego produktu, jakim jest w naszym
społeczeństwie chleb, jest słabo znana i nie przywiązuje się do tego
żadnej wagi. Obrazując to Mankiewicz przypomniał historię, jaka przytrafiała
mu się w Niemczech - w odwiedzanym aktykwariacie zobaczył ryciny
na temat piekarstwa, za które trzeba było zapłacić 200 marek, a że
kilka dni wcześniej podczas jednej z wystaw, w której uczestniczył,
rozdawał za darmo, popularyzując tradycje piekarskie, dużo cenniejsze
ryciny.
Intencją muzeum jest uświadomienie wszystkim, że spośród
najróżniejszych wypieków nasz polski, tradycyjny chleb nie ma sobie
równego. Muzeum i jego bardzo liczne zbiory skierowane są do młodzieży,
ale nie tylko, każdy może znaleźć coś dla siebie. Jednak zasadniczym
celem jest kultywowanie i uczenie szacunku do chleba oraz związanych
z nim polskich tradycji.
Muzeum jest czynne od poniedziałku do piątku w godz.
od 8. 00 do 15. 30. Ceny biletów dla indywidualnych zwiedzających
wynoszą 3 zł oraz 5 zł z możliwością wypieku.
Pomóż w rozwoju naszego portalu