Biszkopt:
• 3 jajka (białka osobno)
• 3 łyżki cukru
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 3 łyżki mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
• 3 szklanki „Kubusia”
• ½ kostki margaryny
• ½ szklanki cukru
• 2 budynie śmietankowe
Bita śmietana:
• ¼ l śmietany kremówki (30 proc.)
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżka żelatyny
• paczka biszkoptów
• 50 ml alkoholu
• ½ szklanki soku owocowego
• czekolada
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, dodać do masy, wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w średnio nagrzanym piekarniku (170°C, ok. 20-25 min). 2,5 szklanki „Kubusia” zagotować. W pozostałej części soku rozpuścić budynie. Wlać do gotującego się soku i intensywnie mieszać. Do gorącej masy dodać margarynę i cukier, dokładnie utrzeć. Krem wyłożyć na przestudzony biszkopt. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Gdy przestygnie, po trochu dodawać do ubitej śmietany. Śmietanę wyłożyć na krem „kubusiowy”. Biszkopty maczać w ponczu, przygotowanym z soku wymieszanego z alkoholem, układać na ubitej śmietanie. Ciasto ozdobić startą czekoladą.
Wykonanie: Graziako