Składniki:
• 1 kg mandarynek
• 50 dag cukru
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 1 szklanka wody
• sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Mandarynki dokładnie wyszorować, obrać ze skórki. Usunąć białe błonki i pestki. Połowę skórek sparzyć wrzątkiem, ostudzić i usunąć białe części, pokroić w cienkie paseczki. Obrane mandarynki, skórki, cukier i sok z cytryny przełożyć do rondla, zalać wodą. Rondel postawić na średni ogień, mieszając, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, a potem zmniejszyć temperaturę i gotować na wolnym ogniu minimum 1,5 godz., od czasu do czasu mieszając. Na koniec zmiksować. Marmolada jest gotowa, kiedy tężeje jej odrobina wylana na talerzyk. Jeśli konsystencja nie zmienia się, trzeba gotować dalej. Gotową marmoladę zdjąć z ognia. Przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików (z podanej porcji wychodzi ok. 4 małych słoików).