Składniki:
• 2 szklanki mąki tortowej lub krupczatki
• 1 szklanka śmietany (18%)
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 1 szklanka mleka
• 3 jajka
• 2 łyżki cukru pudru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• olej do smażenia
Wykonanie:
Żółtka lekko ubić z cukrem, gdy masa jajeczna stanie się puszysta i jednolita, dodać mleko, śmietanę i dalej ubijać, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Do masy dodać mąkę z proszkiem i wyrobić ciasto (powinno być lśniące, gładkie, bez grudek). Białka ubić – z dodatkiem szczypty soli – na pianę, dodać do ciasta i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto smażyć zaraz po przygotowaniu na bardzo gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Bliny podawać prosto z patelni, w wersji na słodko – z dżemem, konfiturami, powidłami, domowym sokiem owocowym lub posypane cukrem i przybrane bitą śmietaną.
Wykonanie: Graziako