Składniki:
• 1 l mleka słodkiego
• 1 l mleka zsiadłego
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 4 jajka
• 1 szklanka cukru pudru
• 15 dag masła
• kilka kropel aromatu rumowego
• świeże owoce (borówki, maliny, truskawki)
• galaretka truskawkowa
Wykonanie:
Zagotować słodkie mleko, zsiadłe rozkłócić z jajkami, wlać do gotującego się mleka słodkiego i wszystko zagotować, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło. Otrzymany twarożek wylać na ściereczkę lub bardzo gęste sito, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać twarożek, na końcu dodać aromat rumowy. Masę serową wylać do pucharków (można do tortownicy wysmarowanej tłuszczem), wyrównać, ułożyć umyte i osączone wcześniej owoce. Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce.
Wykonanie: Graziako