Ostatki, zapusty – tak nazywa się ostatnie dni karnawału od tłustego czwartku do wtorku przed Środą Popielcową, zwanego w Polsce „śledzikiem”. To już ostatni dzień zabaw przed nadchodzącym Wielkim Postem. Na przekąskę, aby przypomnieć o zbliżającym się okresie wstrzemięźliwości, proponujemy sałatkę z tuńczykiem. Przepis pochodzi z książki „Z kuchni s. Arkadii” wydanej przez siostry nazaretanki.
Składniki:
• 4 rodzaje sałaty (lub mix)
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 1 puszka tuńczyka w oleju
• opakowanie fasolki szparagowej
• 1 czerwona cebula
• 2 jajka
• szczypiorek
• sos winegret
• ocet winny
• masło do smażenia
Wykonanie:
Na półmisku ułożyć potargane liście sałaty. Tuńczyka odcedzić, rozdrobnić widelcem i wyłożyć na sałatę. Dodać ugotowaną fasolkę szparagową. Cebulę pokroić w kostkę, lekko podsmażyć na maśle. Rozłożyć na fasolce. Polać sosem winegret i octem winnym. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Ćwiartkami jajek udekorować wierzch sałatki i posypać posiekanym szczypiorkiem.