Składniki:
• 2,5 szklanki mąki tortowej
• 25 dag masła lub masła roślinnego
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 25 dag serka homogenizowanego o smaku naturalnym
• słoik powideł śliwkowych
• 25 sztuk migdałów
Lukier:
• 3/4 szklanki cukru pudru
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżka gorącej wody
Wykonanie:
Masło rozbić mikserem na puch, dodać serek i wymieszać z mąką. Z ciasta uformować wałek, owinąć w papier śniadaniowy i włożyć na godzinę do zamrażarki. Wychłodzone ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, następnie pokroić w zgrabne kwadraty. Na każdy położyć powidła i połówkę migdała. Kwadraty ciasta złożyć na połowę, zlepić brzegi. Piec w temp. 175oC ok. 50 min, na rumiano. Upieczone udekorować lukrem utartym z podanych składników.