Składniki:
• 20 dag mąki
• 3 żółtka
• 4 łyżeczki gęstej śmietany
• 1 łyżka spirytusu ub octu
• szczypta soli
• 50 dag smalcu
• cukier puder do posypania
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, zmieszać ze śmietaną. Zrobić zagłębienie, dodać żółtka i sól. Wlać spirytus lub ocet. Zagnieść ścisłe ciasto. Gdy zacznie odstawać od miski, przełożyć na stolnicę. Raz za razem dość mocno uderzać w ciasto wałkiem. Rozpłaszczającą się kulę zwijać, składać i znowu uderzać, aż ciasto się napowietrzy. Czynność powtórzyć kilka razy.
Przełożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na ok. 1 godz. Podzielić ciasto na części. Po kolei rozwałkowywać na grubość ok. 1 mm (stolnicę i wałek oszczędnie posypywać mąką).
Rozwałkowane placki pokroić na pasy 3 cm x 10 cm. W środku każdego kawałka zrobić nacięcie (3-4 cm) i przełożyć przez nie jeden koniec paska. W rondlu mocno rozgrzać smalec. Wkładać faworki partiami po kilka, żeby swobodnie pływały.
Po chwili smażenia odwracać je na drugą stronę. Gdy będą złote z obu stron, wyjmować i układać na papierowych ręcznikach. Faworki posypać przez sito cukrem pudrem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu