Ciasto:
• 6 jajek
• 6 łyżek cukru
• 9 pełnych łyżek mąki krupczatki
• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
• 1 i 1/2 szklanki mleka
• 10 dag cukru
• cukier wanilinowy
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 3 żółtka
• 20 dag masła lub margaryny
• 2 łyżki kakao
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Dodatkowo: bakalie, tarta czekolada
Wykonanie:
Ciasto: Jajka ubić z cukrem na sztywną masę.
Powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na formę i upiec biszkopt.
Masa: Zagotować szklankę mleka z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku rozmieszać mąkę ziemniaczaną z żółtkami. Wlać na gotujące się mleko i mieszać, aż budyń zgęstnieje. Ostudzić. Tłuszcz zmiksować, dodawać po łyżce budyniu i ucierać do uzyskania gładkiego kremu. Krem podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i wymieszać.
Biszkopt przekroić. Pierwszy krążek posmarować jasnym kremem. Posypać bakaliami. Położyć drugi krążek biszkopta, posmarować ciemną masą.
Z wierzchu posypać orzechami i bakaliami oraz tartą czekoladą.