Filety z kurczaka przed grillowaniem dobrze jest zamarynować – skróci to czas ich pieczenia. Dobrze jest też owinąć je w folię aluminiową, dzięki czemu mięso będzie soczyste.
SKŁADNIKI: • 500 g fileta z kurczaka
• 150 ml jogurtu greckiego
• 100 ml śmietany 18%
• sól
• przyprawa typu vegeta
• 1 łyżeczka curry w proszku
• 1 łyżeczka kurkumy w proszku
• 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
• 2 łyżki soku z cytryny
WYKONANIE: Filet umyć, osuszyć, pokroić na niezbyt grube plastry. Składniki marynaty wymieszać. Włożyć do niej mięso i wstawić do lodówki na kilka godzin – najlepiej na całą noc. Mięso wyjąć z marynaty (delikatnie zdjąć jej nadmiar) i ułożyć na grillu. Piec z obu stron, aż będzie rumiane i kruche w środku.
Prezydent Duda: spotkam się z premierem Tuskiem ws. Nuclear Sharing
2024-04-22 20:19
PAP
PAP/Radek Pietruszka
Spotkam się z premierem Donaldem Tuskiem ws. możliwości dołączenia przez Polskę do programu Nuclear Sharing - zapowiedział w poniedziałek prezydent Andrzej Duda.
Bp Krzysztof Włodarczyk: synodalność to droga, którą idziemy razem
2024-04-22 14:25
jm/KAI
Episkopat News
Bp Krzysztof Włodarczyk
„Synodalność to droga, którą idziemy razem” - mówi bp Krzysztof Włodarczyk. Ordynariusz diecezji bydgoskiej podkreśla, że biskup musi czuć zapach swoich owiec. „Musi wejść w życie ludzi, diecezji. Wymiar empatii, wczucia się w ich sytuacje jest kluczowy. Wtedy ma szanse na to, by Ewangelia, którą chce przekazać, nie unosiła się ponad głowami, tylko trafiała do serca. Nie ma innej drogi” - dodaje w wywiadzie dla Przewodnika Katolickiego i KAI.