Składniki:
500 g zielonych szparagów
150 g boczku wędzonego (w plastrach)
2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce, zawinąć w plastry boczku i posmarować oliwą z oliwek. Tak przygotowane ułożyć na rozgrzanym grillu i piec przez ok. 5 min – co minutę trzeba je obracać, aby się równo przypiekły.
Grillowane szparagi z boczkiem podawać z przygotowanym sosem i świeżymi ziołami.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Sos do szparagów:
mały pojemnik jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz do smaku
świeże zioła, np. tymianek, rozmaryn
Wykonanie:
Wszystkie składniki sosu zmiksować i schłodzić.