Składniki: 4 gęsie udka
4 kwaskowate jabłka
2 cebule
2 łyżki klarowanego masła lub gęsiego smalcu
100 ml piwa
100 ml soku jabłkowego
1 łyżeczka majeranku
2 goździki
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczki mielonego cynamonu
sól, pieprz, cukier, sok z cytryny
Wykonanie: Udka natrzeć solą, pieprzem i majerankiem, ułożyć w foremce i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200°C. W rondlu lekko zrumienić na tłuszczu cebulę, włożyć podpieczone udka, zalać piwem i sokiem jabłkowym, wrzucić goździki, ziele angielskie oraz cynamon i pod przykryciem dusić 45 minut na niewielkim ogniu. Umyte jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki, włożyć do rondla i dusić jeszcze przez 15 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
To subiektywny wybór haseł. Odnoszą się one do jakże ciepłych i rodzinnych świąt. Mam nadzieję, że każdy z Państwa znajdzie w nich coś, co pozwoli jeszcze lepiej przeżyć wydarzenie przyjścia na świat Jezusa z Nazaretu.
Abp Galbas: przyszłość świata nie zależy od polityków, ale ludzi, którzy niosą nadzieję
2024-12-25 08:49
PAP
Episkopat News/Facebook
Przyszłość świata nie zależy od polityków, strategów, generałów i potentatów finansowych, ale ludzi, którzy niosą innym nadzieję - powiedział metropolita warszawski abp Adrian Galbas w czasie pasterki. Nikogo w Kościele, rodzinie, ojczyźnie nie skreślajmy, ale podnośmy w górę - zaapelował.
Abp Galbas: przyszłość świata nie zależy od polityków, ale ludzi, którzy niosą nadzieję
2024-12-25 08:49
PAP
Episkopat News/Facebook
Przyszłość świata nie zależy od polityków, strategów, generałów i potentatów finansowych, ale ludzi, którzy niosą innym nadzieję - powiedział metropolita warszawski abp Adrian Galbas w czasie pasterki. Nikogo w Kościele, rodzinie, ojczyźnie nie skreślajmy, ale podnośmy w górę - zaapelował.