Składniki:
0,5 szklanki cukru
1 czubata łyżka miodu naturalnego
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szklanki oleju
przyprawa do piernika
1 łyżka startego cynamonu
1,5 szklanki dyni startej na tarce na grubych oczkach
15 dag dowolnych bakalii (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, suszone śliwki lub morele)
Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem i miodem. Wlać olej i wymieszać. Dodawać, ciągle mieszając, mąkę z sodą, przyprawę do piernika i cynamon. Na końcu dodać startą dynię i pokrojone bakalie, oprószone wcześniej mąką, wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować dokładnie tłuszczem. Przełożyć ciasto. Piec w temp. 170°C ok. 1 godz.
Pomóż w rozwoju naszego portalu